Így készül az isteni tésztás és tortellinis paradicsomleves

A paradicsomlevesnek számos elkészítési módja ismert. A legtöbben klasszikus krémlevesként ismerik, azonban léteznek tésztával kiegészített változatai, melyek önmagukban komplett főételnek tekinthetők.

Itt és most természetesen ne az iskolai menzára gondoljunk, ahol egykoron elvétve találhattunk néhány betűtésztát a paradicsomlevesben, ezúttal a tésztát, mint a paradicsomleves egyik központi elemét szeretnénk a középpontba állítani két recepttel.

Nyilván a paradicsomleves soha nem lesz az, ami, ha nem tudunk hozzá olyan ízletes és friss paradicsomot vásárolni, mint ami a Hódkertész üvegházaiban terem, de ha ez már megvan, akkor gyakorlatilag karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy isteni tésztás és tortellinis paradicsomlevest készíthessünk magunknak. Lássuk a recepteket!

Tésztás paradicsomleves

Hozzávalók:

-          3 evőkanál paradicsompüré, vagy két egész húsos paradicsom püréje

-          további 2-3 húsos paradicsom

-          30 dkg főzőkolbász

-          12 dkg tészta (a legjobb valamilyen tömör, csavart típus)

-          0,4 dl olívaolaj

-          1 fej hagyma

-          2 gerezd fokhagyma

-          1 liter húsleves alaplé

-          10 dkg ricotta

-          5 dkg reszelt parmezán

-          5 dkg mozzarella

-          ízesítésnek bazsalikom, babérlevél, oregánó, só és bors

Elkészítés:

Az első lépés, hogy felforrósítjuk az olajat, a serpenyőben, majd hozzávágjuk a kolbászt, amit legalább öt percig pirítunk. A zsiradékot leöntjük, végül hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk.

Ezután összezúzzuk a fokhagymát, az oregánóval együtt hozzákeverjük, majd jöhet sorban a paradicsompüré, amit 5 perc alatt barnára pirítunk. Ezt követően az egész paradicsomokat felvágjuk, és darabokban hozzáadjuk, aztán jöhet az alaplé és ízlés szerint a többi fűszer.

A levest 30 percig főzzük, miután hozzáadjuk a tésztát és tovább főzzük addig, amíg az meg nem puhul. Egy külön tálkában összekeverjük a sajtokat, így a ricottát, a parmezánt és a mozarellát, végül pedig egy tányérba egy-két evőkanállal teszünk belőle, és erre merjük rá a forró levest a tálaláshoz.

Tortellinis paradicsomleves

Hozzávalók:

-          1 darab sűrített paradicsom (vagy két-három friss paradicsom püréje)

-          5-6 darab friss paradicsom

-          1 fej vöröshagyma

-          3 gerezd fokhagyma

-          4 csésze alaplé

-          fél csésze tejszín

-          1 zacskó tortellini

-          1 teáskanál olívaolaj

-          ízesítéshez rozmaring, oregano, bazsalikom, só és bors

-          reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

A tortellinis paradicsomleves elkészítését azzal kezdjük, hogy egy lábosba töltjük az olajat, majd hozzáadjuk az apróra kockázott vöröshagymát és fokhagymát, illetve már ekkor hozzáadjuk a rozmaringot.

Ezt nagyjából öt percig pároljuk, de legalább addig, amíg a hagyma üveges állagú nem lesz. Ezután adagoljuk hozzá a paradicsompürét, majd felvágjuk a friss paradicsomot, de ízlés szerint már itt fűszerezzük, így oreganót, bazsalikomot, sót és borsot adunk hozzá.

Ezt követően a masszát felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd 20 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. 20 perc után hozzáadjuk a tortellinit – lehet sajtos is –, a levesben pedig addig főzzük, amíg a csomagoláson fel van tüntetve.

Ha megpuhult és megfőtt, a tányérba parmezán sajtot reszelünk, és rámerjük a friss levest.