A paradicsomlevesnek számos elkészítési módja ismert. A legtöbben klasszikus krémlevesként ismerik, azonban léteznek tésztával kiegészített változatai, melyek önmagukban komplett főételnek tekinthetők.
Itt és most természetesen ne az iskolai menzára gondoljunk, ahol egykoron elvétve találhattunk néhány betűtésztát a paradicsomlevesben, ezúttal a tésztát, mint a paradicsomleves egyik központi elemét szeretnénk a középpontba állítani két recepttel. Nyilván a paradicsomleves soha nem lesz az, ami, ha nem tudunk hozzá olyan ízletes és friss paradicsomot vásárolni, mint ami a Hódkertész üvegházaiban terem, de ha ez már megvan, akkor gyakorlatilag karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy isteni tésztás és tortellinis paradicsomlevest készíthessünk magunknak. Lássuk a recepteket! Tésztás paradicsomleves Hozzávalók: - 3 evőkanál paradicsompüré, vagy két egész húsos paradicsom püréje - további 2-3 húsos paradicsom - 30 dkg főzőkolbász - 12 dkg tészta (a legjobb valamilyen tömör, csavart típus) - 0,4 dl olívaolaj - 1 fej hagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 liter húsleves alaplé - 10 dkg ricotta - 5 dkg reszelt parmezán - 5 dkg mozzarella - ízesítésnek bazsalikom, babérlevél, oregánó, só és bors Elkészítés: Az első lépés, hogy felforrósítjuk az olajat, a serpenyőben, majd hozzávágjuk a kolbászt, amit legalább öt percig pirítunk. A zsiradékot leöntjük, végül hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután összezúzzuk a fokhagymát, az oregánóval együtt hozzákeverjük, majd jöhet sorban a paradicsompüré, amit 5 perc alatt barnára pirítunk. Ezt követően az egész paradicsomokat felvágjuk, és darabokban hozzáadjuk, aztán jöhet az alaplé és ízlés szerint a többi fűszer. A levest 30 percig főzzük, miután hozzáadjuk a tésztát és tovább főzzük addig, amíg az meg nem puhul. Egy külön tálkában összekeverjük a sajtokat, így a ricottát, a parmezánt és a mozarellát, végül pedig egy tányérba egy-két evőkanállal teszünk belőle, és erre merjük rá a forró levest a tálaláshoz. Tortellinis paradicsomleves Hozzávalók: - 1 darab sűrített paradicsom (vagy két-három friss paradicsom püréje) - 5-6 darab friss paradicsom - 1 fej vöröshagyma - 3 gerezd fokhagyma - 4 csésze alaplé - fél csésze tejszín - 1 zacskó tortellini - 1 teáskanál olívaolaj - ízesítéshez rozmaring, oregano, bazsalikom, só és bors - reszelt parmezán sajt Elkészítés: A tortellinis paradicsomleves elkészítését azzal kezdjük, hogy egy lábosba töltjük az olajat, majd hozzáadjuk az apróra kockázott vöröshagymát és fokhagymát, illetve már ekkor hozzáadjuk a rozmaringot. Ezt nagyjából öt percig pároljuk, de legalább addig, amíg a hagyma üveges állagú nem lesz. Ezután adagoljuk hozzá a paradicsompürét, majd felvágjuk a friss paradicsomot, de ízlés szerint már itt fűszerezzük, így oreganót, bazsalikomot, sót és borsot adunk hozzá. Ezt követően a masszát felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd 20 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. 20 perc után hozzáadjuk a tortellinit – lehet sajtos is –, a levesben pedig addig főzzük, amíg a csomagoláson fel van tüntetve. Ha megpuhult és megfőtt, a tányérba parmezán sajtot reszelünk, és rámerjük a friss levest.