Így készíthetünk édes vagy fűszeres paradicsomlekvárt

A lekvárok kapcsán nagy általánosságban elfogadott nézet, hogy kizárólag gyümölcsből készülhetnek. Mi a helyzet azonban a paradicsommal, amit bár zöldségként fogyasztunk, de valójában a gyümölcsök közé sorolható?

Kevesen tudják, de a paradicsomból is rendkívül ízletes lekvár készíthető. Egy olyan pikáns jellegű, egyszerre fűszeres és édes finomság, ami tökéletesen megállj a helyét pirítóson és húsételeken egyaránt.

Ha belegondolunk abba, hogy nagyon sok paradicsommártás, illetve a paradicsomleves is alapvetően cukros jellegű, édes ízvilágot képvisel, akkor a paradicsomlekvár ötlete talán nem is tűnik olyan ördögtől való gondolatnak.

Nem csak édes lehet a paradicsomlekvár

Természetesen már itt az elején fontos kiemelni, hogy a paradicsomlekvár alapvetően közel sem csak édes állagú lehet. Éppen ellenkezőleg! Bár gasztronómiai tekintetben erősen kérdéses, hogy a lekvár jelző miatt a sós és fűszeres jelleg mennyire állja meg a helyét, de mindez csupán ízlés kérdése.

Mindez csak annak függvénye, hogy a végeredményt mihez fogyasztanánk majd. Kenyérre kent formában például kifejezetten előnyös lehet kizárólag édesen hagyni a paradicsomlekvárt, ha viszont húsételek mellé fogyasztanánk például szószként, feltétként vagy úgy, mint a vadasokhoz a gyümölcslekvárokat, akkor a fűszeres és csípős jelleg is jó megoldás lehet.

A paradicsomlekvár egyetlen negatívuma, hogy nagyon sok friss paradicsomra van szükség az elkészítéséhez, de mindez addig egyáltalán nem probléma, amíg itt a Hódkertész, ahol kiváló minőségű, friss, lédús és zamatos paradicsom terem, mely tökéletes alapanyag a lekvárhoz.

A nagy anyagigény oka, hogy a paradicsom egy nagyon jelentős része víz, ennek megfelelően főzéskor kevés hasznos anyag, minimális mennyiségű rost marad  utána. Lássuk azonban konkrétan, hogy miként készíthetjük ezt a finomságot.

Hozzávalók

Amennyiben csak megkóstolnánk és egy kisebb üveg paradicsomlekvárt készítenénk, akkor alapvetően a következő hozzávalókra lesz szükségünk:

-          2 kg paradicsom

-          2 db paprika (ízlés szerint csípős, például chili paprika)

-          10 db apróra vágott bazsalikom (az édesebb ízek kedvelőinek ez kimaradhat)

-          25 dkg zselésítőcukor

Elkészítés

A paradicsomlekvár elkészítése nagyjából egy teljes órán át tart, amihez körülbelül 20-30 perc előkészítési idő tartozik. Lássuk a lépéseket!

Kezdésnek meghámozzuk a paradicsomot, majd félbe vágjuk őket, kiszedve belőlük a magokat, noha vannak, akik szeretik, ha a mag is benne marad. Megfelelő opció, ha ezeket apróra vágjuk vagy daráljuk.

A gyümölcshúst egy nagyon kevés vízben megpároljuk, majd megfőzzük úgy, hogy a közben folyamatosan párolgó vizet pótoljuk. Közben hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, és addig kevergetjük, amíg az egész kocsonyás állagot nem kap. Ez nagyjából 25-30 perc.

Ezt követően egy botmixer segítségével pürét készítünk, hozzáadjuk a zselésítőcukrot, a bazsalikomot, majd egy újabb fél órát főzzük az imént felvázolt formában addig, amíg be nem sűrűsödik. Ezt követően üvegbe tölthető, majd hűtőben tárolható.