Humbug, vagy tényleg hatásos a szemre tett uborka?

Jobban jársz, ha megeszed, vagy van értelme külsőleg alkalmazni bizonyos zöldségeket?

Az otthoni szépségápolás egyik kliséje a szemhéjra fektetett uborkaszelet, de vajon tényleg hatásos a szem alatti karikák ellen? És más problémákra? Kezdjük azzal, mi okozza egyáltalán a karikákat.

Ezért karikás a szemed

A szem alatti karikák valójában nem jelennek meg a szemed környékén, hiszen mindig ott vannak. A szem körüli területet rendkívül sűrűn hálózzák be az arc vékony erei, ezeket azért láthatod olyan könnyen, mert az őket fedő bőr rendkívül vékony, a vastagsága mindössze negyede a bőr átlagának (fél milliméter a legtöbbször előforduló kettő helyett). Ráadásul a bőr szinte kizárólag csak a kék színű fényt engedi át, így az erek kifejezetten jól kilátszódnak alóla. Olykor ráadásul az erek egy része megpattanhat, a belőlük kiáramló – kis mennyiségű – vér pedig még jobban meglátszódhat, ez újabb ok lehet, hogy a szemed körüli területtel óvatosan bánj, ne mosd vagy masszírozd túlságosan erőteljes mozdulatokkal.

Az viszont nem tévhit, hogy a szem körüli karikák még jobban láthatóak, ha fáradt vagy: a szervezeted ilyenkor kortizolt termel, hogy ébren tartson, ez megemeli a vérnyomásod és némileg kitágítja az ereidet, amik így még jobban átlátszanak a vékony bőrrétegen. Ezzel egyébként gyakran jár együtt ugyanennek a területnek a püffedtsége, ami mögött pedig (szó szerint) némi felgyülemlett folyadék áll. Ennek sokféle oka lehet, az allergiától kezdve a betegségen át egészen a túlzott sófogyasztásig.

Mit tehetsz ellene? Tényleg jó az uborka?

Először is, a szem körüli karikák ellen azzal teheted a legtöbbet, ha kiemelten odafigyelsz arra, hogy az itt megtalálható bőrt kiemelkedően véded. Így ha teheted, ne masszírozd, amikor pedig krémet kensz ide, vagy sminket mosol le innen, igyekezz ezt minél finomabb mozdulatokkal tenni. Ha pedig már szóba kerültek a krémek és az olajok, a hidratálást minden esetben meghálálja ez a terület is, de fényvédőt is érdemes itt alkalmazni, ugyanis a barnulást okozó hiperpigmentáció sokkal jobban meglátszik itt, mint a bőrünk más részein.

A kitágult erek összehúzódását segíti továbbá, ha lehűtjük az érintett területet, erre egy egyszerű, hideg vízbe áztatott törlőkendő vagy törölköző is alkalmas lehet, de be szoktak vetni lehűtött kanalakat is, ahogyan itt jön a képbe az uborka is. Ez a zöldség kiválóan képes tartani a hideget, ezért hűsítő pakolásként ideális, de a benne található ásványi anyagok, vitaminok, és persze antioxidánsok még alkalmasabbá teszik erre a feladatra az egyszerű hűs víznél.

Az uborkát egyébként más bőrproblémákra is javasolják, a olívaolajjal vagy mézzel keverve kiváló hidratáló elegyet kaphatunk, lereszelve, citromlével és élesztővel keverve pedig egy a bőr zsírosságát csökkenthetjük. Az uborkalében megfuttatott élesztő pedig hatásos bőrradír lehet, a belőlük készült masszát kend az arcodra, majd mikor megszáradt, dörzsöld le – de ne feledd, csak óvatosan!

Összességében tehát egyáltalán nem jár tévúton, aki egy-egy uborkaszelettel a szemén pihen egy tíz percet!