Hogyan ültessünk paradicsomot?

A paradicsom termesztése ugyan nem könnyű feladat, de azért közel sem tekinthető lehetetlennek. Sokan nem is annyira a feladatból fakadó probléma miatt nem vágnak bele, sokkal inkább azért, mert nincs elég helyük az ültetéshez.

Szerencsére addig, amíg vannak olyan gazdaságok, mint a Hódkertész, addig azok is garantáltan friss és jó minőségű magyar paradicsomot fogyaszthatnak, akik nem rendelkeznek elég idővel, megfelelő hellyel és elegendő szaktudással a zöldség termesztéséhez.

Amennyiben mégis megpróbálkoznánk a paradicsomtermesztéssel, mert úgy érezzük, hogy meg tudnánk birkózni a nehézségekkel, akkor érdemes követni az alábbi intelmeket ahhoz, hogy legyen némi sikerélményünk.

A magtól a palántáig

Amennyiben a paradicsom palántáit is mi magunk nevelnénk ki, akkor a folyamat azzal kezdődik, hogy megvásároljuk a számunkra megfelelő paradicsommagokat. Rengeteg típus közül válogathatunk, így döntsünk a számunkra leginkább szimpatikus mellett.

A magokat a tél végén, tehát február utolsó napjaiban kell elültetni egy nagyobb cserépben. Érdemes tápanyagban gazdag földet, például virágföldet használni ehhez. A magokat nem kell mélyre ültetni, ellenben fontos számukra a megfelelő öntözés.

A magok hamar megcsíráznak, majd kikelnek a palánták. Amennyiben ezek már legalább két-három saját levéllel rendelkeznek, érdemes szétválasztani őket, és külön kis cserepekbe, palántázóedényekbe, vagy szükség esetén joghurtos poharakba ültetni, majd meleg helyen tárolni a növényeket egészen a kiültetésig.

A paradicsompalánta kiültetése

Miután az utóbbi években rengeteg különféle betegség támadta meg a paradicsomot, ezért sokan már egyáltalán nem ültetik ki a palántákat a szabad ég alá, hanem meghagyják nagyobb cserepekben, ahol napsütés igen, de eső nem éri őket.

A február végén elültetett magok általában május végén már legkésőbb kiültethetők. Ez azért fontos, mert ilyenkor már biztosan nincsenek talajmenti fagyok. Válasszunk ehhez laza szerkezetű, humuszos, tápanyagban gazdag földet.

A paradicsom fajtájának függvényében válasszuk meg a kiültetés módját. A karós paradicsomokat egymástól legalább 60 centiméteres távolságba ültessük el, míg a bokros típusokat 40 centiméterre.

Ehhez ássunk a földben egy olyan mély gödröt, ami képes teljes egészében elnyelni a növény teljes gyökérzetét. Figyeljünk rá, hogy a palántát úgy vegyük ki pohárkájából, hogy a föld ne essen le a gyökérzetről, ellenkező esetben a növény elszáradhat.

Mielőtt a palántát a gödörbe tennénk, öntsünk bele vizet. Ha a palánta túl nagy, túl sok levél található rajta, akkor legalább az alsókat távolítsuk el róla. A palánta földlabdáját alaposan borítsuk be földdel, de ne púpozzuk. A folyamat végén a növényt még egyszer locsoljuk meg.

Amennyiben karós paradicsomot választottunk, már a kiültetést követően elhelyezhetjük a támasztékokat a földön. Ha balkonon termesztenénk, a folyamat teljesen hasonló, azonban a paradicsomot ilyenkor egy kellően nagy virágcserépbe ültessük el.