Ha tönkrement, akkor sem teljesen haszontalan a paradicsom

Kutatók egy meglepő, és többszörösen is környezetbarát megoldást találtak a paradicsomok felhasználására, amiket megenni már nem lehet.

Ugyan hozzánk, vásárlókhoz csak azok a paradicsomok jutnak el, amik színeikkel és állagukkal csábítanak arra, hogy beleharapjunk, sajnos a termesztésük során mindig lesznek olyan termések, amik valamilyen oknál fogva megsérülnek, és így nem alkalmasak arra, hogy megegye őket valaki. Amerikai kutatók viszont ezeknek a zöldségeknek is találtak egy környezetbarát felhasználási módot, ami sokkal jobb annál, mintha egyszerűen a szemétbe dobnák őket a termelők.

Kifejezetten sok paradicsomról van szó

Az USA több egyeteméről érkező kutatók még 2016-ban, az Amerikai Kémiai Társaság éves gyűlésén mutatták be projektjüket, amit Florida Államban terveztek próbaüzembe állítani. Az állam kedvező éghajlata miatt ugyanis számos paradicsomtermesztő otthona, így kifejezetten sok hulladék is keletkezik, közel négyszázezer tonna termény megy kárba évente. Amellett, hogy a növény felnevelésére és a termés érlelésére fordított erőforrások kárba vesznek, azért is káros egyszerűen hagyni elrohadni a megsérült paradicsomokat, mert azok üvegházhatású metángázt szabadítanak fel, illetve nagy mennyiségben a talajvizet is szennyezhetik,

A biokémia zsenije lehet a megoldás

A kutatók által javasolt megoldás pedig amellett, hogy megtisztítja a keletkezett hulladékanyagot, egy kellemes mellékhatással jár, még elektromos áramot is termel. A projekt vezetője, Namita Shrestha elmondása szerint egy mikrobiológiai alapokra épülő elektrokémiai celláról van szó, aminek az üzemanyagot a kidobásra ítélt paradicsomok biztosítják. Ebben egy különleges baktériumra bízzák a szemétbe került termények lebontását, ami egy olyan oxidációs folyamat, aminek során elektronok szabadulnak fel. Ezeket az üzemanyagcella képes befogni, és elektromos áramként kiadni magából.

Az üzemanyagcella eredeti változata kifejezetten kis teljesítményű volt, tíz milligramm paradicsomból mindössze háromtized watt elektromosság előállítására volt képes, de a kutatók úgy becsülték, hogy ezt nagyságrenddel képesek lehetnek növelni. Ezzel kapcsolatban olyannyira optimisták voltak, hogy nyilatkozatuk szerint a technológia egy továbbfejlesztett változatával Florida éves paradicsomhulladékát feldolgozva akár kilencven napig is képesek lennének elektromossággal ellátni a Disney World vidámparkot.

Sajnos egyelőre nincs róla hír, hogy az eredeti koncepciót sikerült-e továbbfejleszteni, illetve a gyakorlatba átültetni, mindenesetre az üzemanyagcella mögött álló tudományos munka rendkívül érdekes.