Ha egy fokkal összetettebb fogással is megpróbálkoznál, mutatunk egy sós pitereceptet, amiben a paprika izgalmas kiegészítő.
Kezdő szakácsként egy olyan egyszerű sós süteményektől is megijedhetsz, mint a sajtos rúd, de ha már rutinosabban forgatod a konyhai eszközöket, és a sütődet sem félve nyitogatod minden percben, akkor ideje kipróbálni valami összetettebbet. Ez a sós pite kiváló gyakorlás lehet, ha pedig sikerül eltalálnod, garantáltan leveszel vele bárkit a lábáról.
A paprikás krémhez:
400 gramm kaliforniai paprika, piros
3 gerezd fokhagyma
Rozmaring, ízlés szerint
50 ml olívaolaj
A töltelékhez:
300 gramm édeskömény (lehet, hogy ánizskapor néven találod meg)
1 evőkanál olívaolaj
200 ml tej
2 db tojás
Parmezán sajt, ízlés szerint
Só, bors ízlés szerint
A pitetésztához:
250 gramm liszt
80 gramm vaj
Egy csipet só
100 ml víz
Kezdésként a tésztához használt lisztben dolgozzuk el alaposan a nedves tésztaalapanyagokat, ízesítsük a sóval. Ezt követően legalább egy órára tedd a hűtőbe pihenni. A krém alapját adó paprikákat sütőben pirítjuk meg, elsősorban azt figyeld, hogy a héja megpiruljon, és el le lehessen húzni a húsról. Ehhez 10-15 percre érdemes hőlégkeveréses, 185 fokra hevített sütőbe tenni, amin a hőlégkeverést is kapcsold be.
Ha a paprika héját sikerül eltávolítani, darabold fel a húst. Pirítsd meg egy serpenyőben a fokhagymagerezdeket olívaolajon, majd add hozzá a paprikadarabokat. Állítsd be a kívánt ízt sóval, borssal, és rozmaringgal. Kis lángon főzd nagyjából negyed óráig, majd rúdmixerrel, vagy turmixgépben daráld össze a krémet, a megfelelő állag elérése érdekében önts hozzá még olívaolajat.
Mielőtt elkezded elkészíteni a pitéket, állítsd össze a tölteléket. Ehhez pucold meg az édeskömény gumót, kockázd fel (lehetnek a darabok kisebbek is), párold meg nagyjából öt perc alatt valamilyen olaj, zsír, vagy vaj segítségével, majd ízesítsd sóval és borssal. Vedd elő a pitetésztát a hűtőből, és nyújtsd ki. Tedd kisebb piteformákba, ügyelj arra, hogy a tészta felső része peremet formázzon. Oszd el a pitékben a párolt köményt. Készíts tojásos alapot, ehhez a két tojást verd fel és keverd el a tejjel, majd add hozzájuk a parmezánt, és itt is ízesíts egy kevés sóval és borssal. Ezt az alapot töltsd a tésztakosarakba, a köményre.
A pitéket tedd a sütőbe, amit nagyjából 165 fokra hevítettél, ezúttal is kapcsold be a hőlégkeverést, nagyjából 20 perc után érdemes őket kivenned. Az elkészült pitéket a paprikakrémmel tálald, amit langyosra hűtve ajánlunk.