A rokonai mellett ezt a tökfélét is érdemes kipróbálni töltve.
Töltött cukkini, töltött tök, ezekről már biztos hallottál, sőt talán jól bevált saját recepted is van hozzájuk. De a kígyóuborka megtöltése és sütőben sütése valószínűleg a legtöbb embernek ismeretlen terep, hisz ezt a zöldséget leginkább salátákhoz és szendvicsekhez használjuk. De érdemes tenni egy próbát, és attól sem kell félni, hogy uborkaízű lesz a végeredmény, ez a fűszeres, darált hússal megtöltött és besamellel nyakon öntött tepsis zöldség harmonikus, lágy elegyet alkot.
2 db kígyóuborka
Vaj
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
150 gramm barna csiperke
200 gramm darált marhahús
1 evőkanál liszt
200 ml tej
Só, bors
Szerecsendió
2 csokor kapor
Hámozd meg a kígyóuborkákat és vágd fel őket kb. 6-8 centis darabokra, amennyire lehet, legyenek egyformák. Ha van almacsumázód vájd ki vele mindegyiknek a közepét. Ha más nincs, egy hosszú pengéjű éles kés is megteszi, a lényeg, hogy az uborkából el kell távolítani a magokat. Vágd apró kockákra a hagymát és egy kevés vajon pirítsd meg. Ezután mehet rá a darált hús és a szintén apróra vágott gomba, erre pedig az összezúzott fokhagymagerezdek. Sózd és borsozd meg, pirítsd kb. 10 percig, és vedd le a tűzről. Töltsd meg ezzel a kivájt uborkákat, és állítsd őket egy edénybe. Tölts rá annyi vizet amennyi éppen ellepi, sózd meg és tegyél bele egy csokor kaprot.
Nagyon alacsony hőmérsékleten kell párolni nagyjából fél órán keresztül. Közben lesz időd elkészíteni a besamelt: 30 g vajban pirítsd világosra a lisztet, folyamatosan kevergetve. Ha kész, tedd félre és várd meg, amíg kihűl. Forrald fel a tejet, ízesítsd sóval és borssal, tegyél bele bőven kaprot és reszelj bele szerecsendiót. Ezt a forró tejes keveréket öntsd rá a hideg rántásra és habverővel folyamatosan kevergesd, majd tedd vissza a tűzre és forrald fel az egészet. A töltött uborkákat vedd ki a főzővízből és állítsd egy tűzálló tálba, majd öntsd le a besamellel. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sül és aranybarnára pirul.