Furán hangzik, de néha van értelme – ezért magozd ki néha a paradicsomot

Nem gyakran javasolják receptek, hogy magozzuk ki a paradicsomot, pedig néhány esetben kifejezetten hasznos lehet ez a lépés.

A paradicsom rendkívül sokoldalú zöldség, sokféle ételben felhasználható, legyen ez leves, különböző mártások, szószok, saláták, sütve is mennyeien finom, de egy sima szendvicset is megkoronáz. Most viszont egy olyan szempontból vizsgáljuk meg a gasztronómiai felhasználhatóságát, amire eddig talán nem gondoltál. Maggal, vagy mag nélkül, jelen esetben ez itt a kérdés!

Ugyanis a paradicsom magjának eltávolítása, vagy éppen felhasználása jelentősen befolyásolja a belőle készült ételek ízét és állagát. Ebből következően fontos lehet tudni, hogy mivel milyen hatást érhetsz el, hogy egy adott étel elkészítésénél el tudd dönteni, felhasználd-e a paradicsom magját vagy sem.

Hova kellenek a magok?

Ha megkívántál egy jó paradicsomlevest, vagy éppen egy finom olaszos paradicsomszószt egy tányér spagetti tetejére, na ezekbe mehetnek a magok! Tehát ha olyasmit főzöl, amiben a paradicsom gyakorlatilag teljesen szétmegy, ott az ételed a magoktól hígabb, levesesebb lesz. Ez egy leves vagy egy szósz esetében nyilván előny. Az ízére is hatással van ha benne hagyod a magokat, kiváltanak egy ízfokozó umami-hatást, ettől az alkotásod még teljesebb, gazdagabb zamatú lesz!

És mikor vágd ki

Ha salátát készítenél paradicsomból, ott érdemes kikanalazni vagy kivágni a paradicsom magos lédús részét, hiszen ez hamarosan szétfolyna a salátádon és eláztatná, nyirkossá tenné az ételt. Ez fokozottan igaz a rakott egytálételekre, ahol a paradicsom nagyon finom kiegészítő, de a magjaival együtt csak fokozná az adott étel nedvességtartalmát, pedig amikor ilyesmit sütünk, szép egyenletesen sült ropogós eredményt várunk, nem pedig egy saját levében főtt, nem túl gusztusos valamit. Ha mondjuk omlettet készítesz, és lássuk be a paradicsomos verziója ennek is nagyon finom, akkor is érdemes eltávolítanod a magokat, ugyanezen okokból, hogy ne áztassa el a végeredményt.

Ha letesztelnéd frissen szerzett ismereteidet a paradicsomról, nézz körül receptjeink között, hátha kedved támad valamelyiket kipróbálni!