Felturbózva egy igazi klasszikus: sültparadicsom-leves sajtos pirítóssal

Miközben a paradicsomból nagyon sokféle étel elkészíthető, az egyik legismertebb még mindig a paradicsomleves.

Ez a finomság nagyon sokféleképpen elkészíthető, ki édesen, ki sósan szereti, miközben akár önmagában, főételként is megállja a helyét abban az esetben, ha feldobjuk némi extrával, illetve elég kiadós formában valósítjuk meg.

A paradicsomleveshez ugyanis kiválóan passzol a sajt, ezért az alábbiakban megmutatjuk, hogy egy isteni sajtos pirítóssal és a sültparadicsomból készült krémlevessel milyen egyszerű létrehozni egy egészen varázslatos aromavilágot az igazi ínyenceknek.

Hozzávalók

-          1-1,5 kg friss, érett paradicsom

-          4 gerezd fokhagyma

-          2 evőkanál olívaolaj

-          1 teáskanál cukor

-          4 pohár víz

-          ízesítéshez kakukkfű, rozmaring és őrölt pirospaprika

-          4 darab leveskocka (zöldségleveshez)

-          szeletelt kenyér vagy bagett

-          15 dkg ízlés szerinti sajt (lehetőleg cheddar vagy gouda)

-          2 evőkanál vaj

Elkészítés

Ha sültparadicsomból akarunk paradicsomlevest készíteni, az minden esetben előkészületekkel jár együtt, aminek részeként az étel két fontos összetevőjét gyakorlatilag meg kell sütnünk.

Ehhez előmelegítjük a sütőt 200 fokra, közben pedig egy tepsit alufóliával bélelünk ki, amire héjában felpakoljuk a négy gerezd fokhagymát, majd a paradicsomokat is. Utóbbiakat természetesen közel sem egészben, előbb meg kell tisztítanunk, majd fel kell vágnunk legalább kétfelé és ügyeljünk a frissességre, mint ahogyan a Hódkertész is teszi azt.

A vágott oldalukkal felfelé a paradicsomokat felsorakoztatjuk a tepsiben, és amennyiben szeretnék, hogy a zöldség már itt elképesztő ízvilágot szívjon magába, akkor bátran borsozzuk és sózzuk meg mindet, de mindenképpen lényeges meglocsolni őket egy kevéske olívaolajjal.

A tepsit ezt követően nagyjából 40 percre a sütőbe helyezzük. A cél, hogy a paradicsomok és a fokhagymák kellően meg tudjanak puhulni odabent. Ha elkészültek, előbb meghámozzuk a fokhagymákat, majd az egész tepsi tartalmát, így a paradicsomokat és a közben kioldódott leveses szaftot is egy tányérba öntjük.

Ezt a zöldségmixet egy botmixerrel püréállapotúvá kell dolgoznunk. Ha elkészült a zöldségpüré, jöhet a többi fűszer, így ízlés szerint kakukkfű, pirospaprika és cukor. Ezt a masszát kell összekeverni a zöldségleveses kockából készült alaplével, amit négy pohár vízben oldottunk és forraltunk fel.

Ügyeljünk a mennyiségre, máskülönben a paradicsomleves nagyon folyós lesz! Miután összeöntöttük a pürét az alaplével, a levest nagyjából 25 percig lassú tűzön, fedő nélkül, néhányszor alaposan megkeverve készre főzzük.

Közben azonban elkészítjük hozzá a sajtos pirítósokat. Ha nincs sok időnk, akkor pirítsunk egyszerű szeletelt kenyeret, ha viszont meg akarjuk adni a módját az étkezésnek, akkor süssünk ki néhány bagettet, azt vágjuk vékonyabb szeletekre, majd még forró állapotban szórjunk rá reszelt cheddar vagy gouda sajtot, hogy kellemesen ráolvadjon.

 A sajtos pirítóssal kiegészített, sültparadicsomból készült paradicsomleves ezt követően rögtön fogyasztható is lesz, tálaláshoz pedig friss bazsalikomot használhatunk díszítésre és extra ízfokozásra egyaránt.