Ezekkel az ételekkel vigyázz, ha allergiás vagy a parlagfűre!

Érdemes átgondolni az étrended, ha a pollenfű a számodra irritáló allergének között van.

Ha esetleg pollenallergiával küszködsz, sajnos nem ismeretlenek számodra az ehhez tartozó kellemetlen tünetek, mint az orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya. A keresztallergia jelenségét viszont testközelből szerencsére már kevesebben ismerik, az allergiások kevesebb mint tíz százalékát érinti. De miről is van szó pontosan?

Hasonló tünetek

A jelenség azt takarja, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után az allergiával érintett személy ugyanolyan, vagy nagyon hasonló túlérzékenységi reakciót érzékel, mintha pollen került volna a szervezetébe. Ilyenkor kellemetlen kaparó, vagy viszkető érzést tapasztalhatnak a torokban. Ez a keresztallergia, elegánsabb nevén orális allergia szindróma (OAS). Ennek a kiváltó oka az, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben olyan proteinek lehetnek, amik nagyban hasonlítanak azokra a típusú fehérjékre, amik az allergiás reakciót kiváltó pollenekben is megtalálhatók. Így az immunrendszer is nagyon hasonló módon reagál rájuk, ezért okoznak allergiás tüneteket.

A kontaktallergia

A keresztallergia tulajdonképpen kontaktallergiának tekinthető, vagyis jellemzően a szájban és a száj körüli területeken, valamint a szájpadláson jelentkeznek a tünetek, ha keresztallergiában szenvedőként valamilyen nyers zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztottál. Azért a nyers formájuk okozza a bajt, mert hő hatására az allergiás reakciót kiváltó proteinek megsemmisülnek, ezért van az hogy főtt vagy sült ételek nagyon ritkán okoznak keresztallergiát.

Mennyire veszélyes ez?

Viszonylag enyhe allergiának tekinthető az OAS, a tüneteket okozó zöldségek vagy gyümölcsök elfogyasztása után sem valószínű hogy valaki súlyos reakciót mutasson. A legrosszabb eset itt is a torok megduzzadása, légzési nehézségek, vagy az úgynevezett anafilaxiás sokk. De sokkal gyakoribb és enyhébb tünetek a száj, a szájpadlás viszketése vagy esetleg fájdalma, égő és kaparó érzés, az arcon a száj körüli terület kipirosodása, megduzzadása.

Érintheti ezen kívül még az orrot, az orcákat, a fület vagy akár a szemet is. Tudni kell, hogy a keresztallergia tünetei nem szezonálisak, azokban a hónapokban is jelentkezhetnek, amikor nem találkozol a tüneteket kiváltó pollenekkel. De a két allergiás reakció fel is erősítheti egymást.

Akkor pontosan miket is kerüljek?

Hogy pontosan mely gyümölcsök és zöldségek váltják ki az orális allergia szindróma tüneteit, attól függ, hogy milyen pollen váltja ki a légúti allergiát. Szerepet játszanak az egyéni jellegzetességek is, van, hogy valaki csak egy-egy fajta gyümölcsre, illetve zöldségre allergiás, míg mások több fajta esetén is mutatják a tüneteket. A levegőben lévő pollenek mennyisége is befolyásolhatja az allergiás reakció kialakulását.

Ha a parlagfűre vagy allergiás, a következő zöldségekkel és gyümölcsökkel érdemes óvatosnak lenned: banán, a görög-, sárga-és mézdinnye, az uborka, cukkini, articsóka, paprika, napraforgómag és az abból készült olaj. A fűfélék pollenjeire allergiások esetében keresztallergiás tüneteket okozhat a paradicsom, narancs, a zeller, barack, füge és a dinnyefélék. A nyírfapollenre allergiásak pedig a sárga-és őszibarackra, az almára, körtére, a cseresznyére, a szilvára, a sárgarépára, a fehérrépára, a zellerre, a fügére, az avokádóra, a burgonyára, az édesköményre, és a paprikára reagálhatnak az OAS tüneteivel.