Szeretjük a gyors és egyszerű ételeket? Amennyiben a válaszunk igen, és szívesen készítenénk valamit friss paradicsomból, akkor érdemes lehet megismerkedni az isteni paradicsomos krumpli receptjével.
Ez a hagyományos magyar étel annak ellenére sem túl ismert itthon, hogy valóban semmiféle extra hozzávaló nem szükséges az elkészítéséhez, szinte biztos, hogy mindent találunk majd hozzá otthon vagy a piacon, miközben ráadásul még vegetáriánusok is fogyaszthatják, hiszen nem tartalmaz húst. Alapja a friss krumpli, valamint az olyan jó minőségű friss paradicsom, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is terem. Amennyiben szeretnénk megtanulni egy olyan étel elkészítését, ami gyorsan megvan és mindenki nagyon szereti, akkor lássuk is gyorsan a hozzávalókat és az elkészítés trükkjeit. A paradicsomos krumpli hozzávalói · 1 kg friss krumpli · fél kg friss paradicsom, vagy egy üveg sűrített paradicsom · 1 kiskanál só · cukor ízlés szerint (attól függ mennyire szeretjük édesen a paradicsomos ételeket) · 1 kiskanál őrölt kömény · 1 fej friss vöröshagyma · 2 darab babérlevél · 2 szál zellerzöldje · 2 evőkanál olaj · 2 evőkanál liszt · 1 kiskanál pirospaprika A paradicsomos krumpli elkészítése Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomos krumpli egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel. Nem igényel többet 60 percnél, és máris fogyaszthatjuk. Frissen a legjobb és legízletesebb, ezért nem érdemes belőle túl nagy adagokban gondolkozni. A fenti hozzávalók nagyjából négy-öt adaghoz elegendők. Az első lépés, hogy a friss krumplit megmossuk, megpucoljuk, majd vékony karikákra szeljük, és egy lábasban beáztatjuk úgy, hogy a víz teljesen ellepje a krumpliszeleteket. Így hagyjuk néhány percre, majd elkészítjük a paradicsomsűrítményt. Ha nincs friss paradicsom a birtokunkban, akkor a sűrített paradicsomot felbontjuk, és hozzáadjuk a krumplihoz, majd elkezdjük az ízesítést. Elsőként a sót, majd a cukrot adjuk hozzá, és folytatjuk a köménnyel. Elkeverjük és állni hagyjuk addig, amíg megpucoljuk a hagymát. A frissen pucolt hagymát apróra vágjuk, és hozzáadjuk a többi összetevőhöz, méghozzá a babérlevél és a zellerzöld társaságában, amit előtte megvagdoshatunk egy kicsit, hogy jobban érvényesüljön az íze. A lábost feltesszük a tűzhelyre, majd addig főzzük, amíg fel nem forr. Ezt követően puhára főzzük a krumplit, miközben nagyon óvatosan kevergessük úgy, hogy a krumpli ne törjön benne össze. Ha a zellert egészben adtuk az ételhez, akkor ezen a ponton vegyük ki belőle és lassú lángon főzzük tovább. Párhuzamosan egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd lisztet keverünk hozzá. Ebből készül majd a rántás, ami akkor lesz optimális, ha kellemes zsemleszínű állagot kap. Miután levettük a tűzről, keverjük hozzá a pirospaprikát, ami nemcsak színt, hanem extra ízt is ad az egésznek. Ha a rántás kicsit lehűlt, adjunk hozzá vizet és keverjük simára, majd adagoljuk hozzá a forrásban lévő krumplihoz. Kezdjük el folyamatosan kevergetni és addig főzzük, amíg kellemesen sűrű állagúvá nem áll össze. Ha kihűlt, azonnal tálalható és önmagában fogyasztható.