Egyszerű, gyors és finom: így készül az isteni paradicsomos krumpli

Szeretjük a gyors és egyszerű ételeket? Amennyiben a válaszunk igen, és szívesen készítenénk valamit friss paradicsomból, akkor érdemes lehet megismerkedni az isteni paradicsomos krumpli receptjével.

Ez a hagyományos magyar étel annak ellenére sem túl ismert itthon, hogy valóban semmiféle extra hozzávaló nem szükséges az elkészítéséhez, szinte biztos, hogy mindent találunk majd hozzá otthon vagy a piacon, miközben ráadásul még vegetáriánusok is fogyaszthatják, hiszen nem tartalmaz húst.

Alapja a friss krumpli, valamint az olyan jó minőségű friss paradicsom, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is terem. Amennyiben szeretnénk megtanulni egy olyan étel elkészítését, ami gyorsan megvan és mindenki nagyon szereti, akkor lássuk is gyorsan a hozzávalókat és az elkészítés trükkjeit.

A paradicsomos krumpli hozzávalói

·         1 kg friss krumpli      

·         fél kg friss paradicsom, vagy egy üveg sűrített paradicsom

·         1 kiskanál só  

·         cukor ízlés szerint (attól függ mennyire szeretjük édesen a paradicsomos ételeket)   

·         1 kiskanál őrölt kömény       

·         1 fej friss vöröshagyma         

·         2 darab babérlevél     

·         2 szál zellerzöldje      

·         2 evőkanál olaj          

·         2 evőkanál liszt         

·         1 kiskanál pirospaprika

A paradicsomos krumpli elkészítése

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomos krumpli egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel. Nem igényel többet 60 percnél, és máris fogyaszthatjuk. Frissen a legjobb és legízletesebb, ezért nem érdemes belőle túl nagy adagokban gondolkozni. A fenti hozzávalók nagyjából négy-öt adaghoz elegendők.

Az első lépés, hogy a friss krumplit megmossuk, megpucoljuk, majd vékony karikákra szeljük, és egy lábasban beáztatjuk úgy, hogy a víz teljesen ellepje a krumpliszeleteket. Így hagyjuk néhány percre, majd elkészítjük a paradicsomsűrítményt.

Ha nincs friss paradicsom a birtokunkban, akkor a sűrített paradicsomot felbontjuk, és hozzáadjuk a krumplihoz, majd elkezdjük az ízesítést. Elsőként a sót, majd a cukrot adjuk hozzá, és folytatjuk a köménnyel. Elkeverjük és állni hagyjuk addig, amíg megpucoljuk a hagymát.

A frissen pucolt hagymát apróra vágjuk, és hozzáadjuk a többi összetevőhöz, méghozzá a babérlevél és a zellerzöld társaságában, amit előtte megvagdoshatunk egy kicsit, hogy jobban érvényesüljön az íze.

A lábost feltesszük a tűzhelyre, majd addig főzzük, amíg fel nem forr. Ezt követően puhára főzzük a krumplit, miközben nagyon óvatosan kevergessük úgy, hogy a krumpli ne törjön benne össze. Ha a zellert egészben adtuk az ételhez, akkor ezen a ponton vegyük ki belőle és lassú lángon főzzük tovább.

Párhuzamosan egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd lisztet keverünk hozzá. Ebből készül majd a rántás, ami akkor lesz optimális, ha kellemes zsemleszínű állagot kap. Miután levettük a tűzről, keverjük hozzá a pirospaprikát, ami nemcsak színt, hanem extra ízt is ad az egésznek.

Ha a rántás kicsit lehűlt, adjunk hozzá vizet és keverjük simára, majd adagoljuk hozzá a forrásban lévő krumplihoz. Kezdjük el folyamatosan kevergetni és addig főzzük, amíg kellemesen sűrű állagúvá nem áll össze. Ha kihűlt, azonnal tálalható és önmagában fogyasztható.