Keleti és nyugati ízek találkoznak egy haladóbb szakácsoknak ajánlott receptben.
Az már megszokott, hogy az európai konyhában gyakorlatilag minden fogásban tudjuk hasznosítani a paradicsomot, de ha keleti ételeket főzünk, nem feltétlenül jutna elsőként az eszünkbe, hiszen ott vannak az olyan egzotikusabb hozzávalók, mint mondjuk a kínai kel. Most mutatunk egy receptet, ami rácáfol ezekre a reflexekre és megmutatja, hogyan lehet része a megfelelő paradicsom egy igazi távol-keleti menünek.
A gombócokhoz
135 gramm finomliszt
100 gramm rizsliszt
150 ml hideg víz
A szószhoz
300 gramm cseresznye paradicsom
2 evőkanák extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
3 bazsalikomlevél
3-4 evőkanál szójaszósz
só, ízlés szerint
A töltelékhez
1 répa
1 kisebb hagyma
1 szár zeller
550 gramm darált sertéshús
1 tojás
120 gramm reszelt parmezán
5 teáskanál extra szűz olívaolaj
só, bors, és szerecsendió ízlés szerint
A kétféle lisztet összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a hideg vizet, addig dagasztjuk, amíg sima, de nem túl folyós tészta lesz belőle. Tekerd celofánba és tedd a hűtőbe pihenni a tésztát. Eközben enyhén pirítsd meg a foghagymát az olívaolajon, rögtön, ahogy aranyos színt kap, vedd ki belőle. A cseresznye paradicsomokat tedd két evőkanál vízbe, add hozzájuk a bazsalikomleveleket és ízesítsd őket sóval. Lefedve hagy őket főni 10-15 percig közepes lángon. Ezt követően hagyd, hogy a paradicsomok kihűljenek és add hozzájuk a szójaszószt.
Vágd fel vékony szeletekre a répát és a hagymát és a zellert és ezeket is enyhén pirítsd meg az olívaolajon néhány perc alatt. Add hozzájuk a darált sertéshúst és keverd el jól a zöldségekkel, majd nagy lángon főzd át néhány perc alatt, ízesítsd sóval. Tedd át a keveréket egy tálba, és ha már kihűlt, add hozzá a tojást, a parmezánt, a borsot, és a szerecsendiót.
Vedd ki a hűtőből a gombóc tésztáját és készíts belőle kis golyókat. Ezeket belisztezett felszínen nyújtsd ki, hogy nagyjából 1,5 mm vastag és 10-12 cm átmérőjű korongokat kapj a tésztából. Mindegyik közepére tegyél egy keveset a töltelékből, a tészta széleit némi vízzel nedvesítsd meg. Ezt követően hajtsd össze a gombócokat, és zárd le őket, határozottan összecsippentve a két tésztaréteget a hüvelyk- és a mutatóujjaddal.
Tedd a gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire és gőzöld őket 25-30 percig. Ezt követően forrón tálald őket, a cseresznye paradicsomos szósszal.