Egy jól ismert recept, kis csavarral – paprikás paradicsomkrémleves

A paradicsom és a paprika ebben a jól bejáratott levesben is megfér egymás mellett.

A hideg téli estéken sokaknál előkerülnek a tartalmasabb ragulevesek, vagy a laktató krémlevesek. Ha épp azon töröd a fejed, milyen leves legyen vacsorára, ami átmelegít, jól is laksz tőle és valami újdonságot tartogat, akkor ne keress tovább! Nos, ez a leves a sütőben sül, de tényleg! Persze ezután még sok minden történik vele. Ha szeretnél egy a megszokottól teljesen eltérő krémes és pikáns paradicsomlevest kóstolni, próbáld ki ezt a receptet!

Hozzávalók

500 gramm paradicsom
800 gramm kápia paprika
3 db hegyes erős paprika (ízlés szerint)
200 gramm tisztított burgonya
200 gramm tisztított vöröshagyma
1,5 liter zöldség vagy csont alaplé
4-5 gerezd fokhagyma
100 gramm kockázott vaj
2 db darabos paradicsomkonzerv
75 ml étolaj
só, bors, kakukkfű ízlés szerint

Elkészítés

Mosd meg a zöldségeket. A hagyma és a fokhagyma felét aprítsd durvára, a másik felét pedig tedd a paradicsommal és a paprikákkal együtt egy tepsibe, forgasd össze sóval, borssal, és az olajjal, majd helyezd 180 fokos sütőbe. Kb. 30 perc alatt megsül, akkor lesz jó, ha mind a paradicsomok, mind a paprikák már elkezdtek feketedni. Amíg a zöldségek sülnek a sütőben, karikázd fel vékonyra a burgonyát, a felaprított hagymát és fokhagymát kevés olajon pirítsd meg, és add ehhez a krumplit. Kicsit pirítsd meg, majd mehet hozzá a 2 darabos paradicsomkonzerv és az alaplé. Főzd ebben a lében puhára a burgonyát és fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel.

A megsült paprikákból szedd ki a magházakat és szedd le a paradicsomok szárát. Ekkor jöhet a turmixgép! Tedd az aljára a krumplis lé sűrűjét, majd arra egy kanál levet, ebbe mehet bele a sült paradicsom és a paprika, majd megint krumplis lé, ha van még hely a gépben. Mielőtt elkezdenéd a pürésítést, dobj bele pár kocka vajat. Turmixold össze jó alaposan, és egy lágy textúrájú, pikáns levest kell kapnod. Érdemes még egy sűrű szitán is átszűrni, hogy a lehető legkrémesebb legyen a végeredmény! Tálaláskor tehetsz hozzá egy kanál tejfölt, és ha fokozni szeretnéd a pikáns ízeket, adj hozzá Erős Pistát is!