Egy friss kutatás szerint a bélrendszerre is jó hatással van a paradicsom

A paradicsom újabb előnyös tulajdonságaira derült fény egy friss kutatásból, a Microbiology Spectrum című szaklapban közölt tanulmány alapján ugyanis kiderült, hogy nemcsak a gyomornak, a bélrendszernek is jót tehet, ha minden nap fogyasztunk paradicsomot.

Ezzel újabb pozitív hatását ismerhettük meg ennek a közkedvelt zöldségnek, amiről eddig is tudtuk, hogy az olyan friss paradicsom, mint amilyen a Hódkertész üvegházaiban terem, az egész szervezetünkre nagyon pozitív hatást gyakorol.

Rengeteg vitamin, antioxidáns és tápanyag található benne, és amint a mostani kutatásból kiderült: a bélrendszer működésére egyaránt nagyon pozitív hatást gyakorol a fogyasztása. Lássuk, hogy miért és miként!

Jó hatást gyakorol a bélrendszerben a jó és rossz baktériumok arányára

A szakértők állatkísérleteken, konkrétan malacokon tesztelték, hogy milyen hatása van a szervezetre, azon belül is az emésztőszervekre a paradicsomnak. Összesen tíz malacot vontak be a vizsgálatokba, akik napi rendszerességgel nagy mennyiségű paradicsomot fogyasztottak el por formájában.

Nagyjából az elfogyasztott táplálékuk 10 százalékát tette ki a paradicsom, és a vizsgálati eredmények még a szakértőket is meglepték, hiszen arra jutottak, hogy mindössze 14 nappal a speciális étrend elindítását követően a malacok bélrendszerében rendkívül pozitív változások mentek végbe.

A jó és rossz baktériumok aránya ugyanis határozottan a jó irányba billent, miközben a kutatók jelentősebb baktériumdiverzitást is leírtak, ami azt jelenti, hogy sokkal egészségesebbé vált a szervezetükben bélmikrobiom szintje.

Amint azt Jessica Cooperstone, a tanulmány vezetője – és egyébként az Ohio Állami Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Tanszékének adjunktusa – elmondta, a paradicsomfogyasztás kapcsán eddig is köztudott volt a rengeteg pozitív egészségügyi előny, így külön öröm a számára, hogy most egy újabbat sikerült bizonyítaniuk.

Mint kiemelte: az Egyesült Államok területén jelenleg a paradicsom a második legjobban kedvelt zöldségtípus, ami a teljes zöldségfogyasztás közel negyedét teszi ki, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy minden egészségre gyakorolt hatását a legjobban megérthessék.

A sertések és az emberek bélrendszere nagyon hasonló

Bár a kutatás eredményei rendkívül fontosak, azt a szakértők is kiemelték, hogy még rengeteg vizsgálatra lesz szükségük ahhoz, hogy pontos eredményeket tudjanak rögzíteni, illetve az sem elhanyagolható, hogy a vizsgálat során a malacok paradicsomport kaptak csupán, és nem friss paradicsomot.

Ez azért fontos, mert a paradicsomporban sokkal nagyobb koncentrációban voltak jelen azok a hatóanyagok, amelyek ezt a jótékony hatást kiváltották, tehát a mennyiségi kérdések nem tisztázottak.

A tényleges hatás ugyanakkor hasonló lehet az embereknél és a sertéseknél, hiszen több tanulmány is bizonyította korábban, hogy a két faj gyomor- és bélfelépítése teljesen hasonló, sőt még a bélmikrobiom két központi baktériumtípusa is megegyező.