Egy csipetnyi Olaszország: kukoricával töltött rizottógolyó paradicsomos mártással

Elegünk van már a hétköznapi ételekből és szívesen kipróbálnánk valami újat? Amennyiben nem akarunk túl sokat költeni, de közben mégis megkóstolnánk más országok sajátos ízvilágú ételeit, akkor ezzel a recepttel garantáltan nagy sikert arathatunk a családban.

Ennek az oka nem más, minthogy a kukoricával töltött rizottógolyóhoz gyakorlatilag nem szükséges semmiféle exkluzív hozzávaló, és bár elkészítése egy kissé talán bonyolult, de ha egyszer megtanuljuk elkészíteni, akkor utána garantáltan rendszeres visszatérő lesz a család asztalán.

Különösen a nyári időszakban lehet népszerű, hiszen egy igazi mediterrán hatású étel, mely nagyon könnyed – a melegben pedig senki sem szereti a nehéz étkeket –, miközben olyankor a legkönnyebb beszerezni hozzá az egyik legfőbb alapanyagot, a friss paradicsomot, ami a Hódkertész üvegházaiban szinte egész évben terem.

Lássuk, hogy milyen összetevők szükségesek még a kukoricával töltött rizottógolyó elkészítéséhez, és hogyan kell elkészíteni ezt az ízletes finomságot.

Hozzávalók

A rizottó golyókhoz

 -          15 dkg rizottó rizs

-          10 dkg liszt

-          1db tojás

-          4dl olaj

-          1 fej vöröshagyma

-          1 dl száraz fehérbor

-          5 dl zöldségleves-alaplé

-          konzervkukorica

-          3 evőkanál parmezán

-          3 evőkanál vaj

-          10 dkg zsemlemorzsa

-          ízlés szerint só és bors, valamint olaszos fűszerkeverék

A paradicsomos mártáshoz

-          2 db friss paradicsom vagy 40 dkg sűrített paradicsom

-          2 evőkanál olaj

-          só, bors, rozmaring és olaszos fűszerkeverék

Elkészítés

Az elkészítés első lépése, hogy egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd a korábban meghámozott és felaprított hagymát üvegesre sütjük a segítségével. Ezt követően adagoljuk hozzá a rizottó rizst, majd a bort, és nagy lángon elkezdjük főzni. Közben folyamatosan kevergetjük addig, amíg az alkohol kipárolog az összetevőkből.

Ekkor kezdjük el adagolni hozzá az alaplevet. Először csak egy merőkanállal, majd miután a rizs felszívta, újabb merőkanállal egészen addig, amíg a rizs meg nem fő és kellően meg nem dagad.

Még ebben az állapotban ízesítjük, de a vajat és a sajtot is hozzákeverjük melegen, majd hagyjuk kihűlni, ami hűtőben legalább 2-3 óra szünet, de a legjobb eredményt akkor érjük el, ha egy egész éjszakára pihentetni tudjuk.

Ha ez megtörtént, hozzáütünk egy tojást, majd a jól megkevert masszát több részre osztjuk – ebből a mennyiségből nagyjából nyolc nagy gombóc jön ki. A masszát a tenyerünkbe tesszük, kilapítjuk, majd egy teáskanál kukoricát teszünk a közepébe és az egészből gombócot formázunk.

A műveletet elismételjük a massza többi részével is, majd az így kapott golyókat előbb lisztbe, majd felvert tojásba mártjuk, végül zsemlemorzsába forgatjuk – azaz panírozzuk –, és felforrósított olajban kisütjük.

Végül a mártogatós következik. A friss paradicsomból sűrítményt készítünk, vagy kibontunk egy konzerves sűrített paradicsomot. Ezt egy tálba tesszük, olajat és két evőkanál vizet adunk hozzá, végül pedig felforraljuk, ízesítjük és 10-15 percen keresztül kis lángon készre főzzük, így el is készül a rizottógolyókhoz való mártogatós.