Szerezz értékes tápanyagokat a paprikából és a brokkoliból is ezzel a színes és ízes fogással!
Ha azt mondjuk, lépj ki kicsit a komfortzónából ezzel a recepttel, lehet, hogy elmegy a kedved az egésztől, ahogy az egzotikus, nehezen beszerezhető alapanyagok és a bonyolult elkészítést látod magad előtt. De ne félj, erről szó sincs, egy viszonylag egyszerű fogást mutatunk, amivel némi újdonságot hozhatsz a megszokott ízek mellé!
A körethez:
1 nagy piros paprika (Bell, kaliforniai, vagy kápia) elfelezve és kimagozva
1 evőkanál zöldségolaj
160 gramm brokkoli, lehetőleg hosszú szárral
Néhány mentalevél a tálaláshoz
A csirkéhez:
2 nagyobb bőr nélküli csirkemellfilé (kb. 125 gramm egyenként)
120 gramm természetes joghurt
3 evőkanál finomra reszelt kurkuma
Fél evőkanál köménymag
Fél evőkanál őrölt koriander
1 gerezd fokhagyma, összenyomva, vagy finomra reszelve
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
A vajbab hummuszhoz:
400 gramm konzerv vajbab, lecsöpögtetve, de a levét tartsd meg
1 evőkanál citromhéj
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, nagyobb darabokra vágva
Fél evőkanál köménymag
Fél evőkanál őrölt koriander
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd a félbevágott paprika szélén ejts kis bemetszéseket, lapítsd ki őket amennyire tudod a tenyereddel. Dörzsöld be a paprikát a zöldségolajjal, majd tedd őket a tepsire. A paprikát 220 fokra hevített sütőben pirítsd meg, nagyjából tíz perc alatt.
Eközben hosszanti irányban vágd félbe a csirkemelleket úgy, hogy végül négy vékonyabb szeletet kapj. Keverd össze a joghurttal a kurkumát, a köménymagot, az őrölt koriandert, a fokhagymát, a citromlevet, és az olívaolajat egy tálkában. Ízesítsd egy kevés fekete borssal, majd tedd a tálkába a csirkemellszeleteket, hogy az ízesített joghurt alaposan bevonja őket minden irányból. Amikor a paprikák már tíz percig sültek, tedd melléjük a csirkeszeleteket, úgy, hogy ne érjenek össze, majd kanalazd rájuk a maradék joghurtot. Süsd őket húsz percig, félúton pedig fordítsd meg őket, hogy teljesen átsüljenek.
A hummuszhoz használj egy rúdmixert, hogy összeturmixold a vajbabot, a citromhéjat és a citrom levét, az olívaolajat, a fokhagymát, a köménymagot, és a koriandert, illetve keverj hozzájuk hat evőkanálnyit a vajbab konzerv levéből. Ízesítsd a keveréket egy kevés sóval és bőségesebben mért fekete borssal. Turmixold tovább, amíg teljesen sima, daraboktól mentes lesz.
Mikor a csirke nagyjából tíz perce sült, párold puhára a brokkolit (ehhez nagyjából hat percre lesz szükséged). Kanalazd a hummuszt két tányérra, majd tedd rá a paprikákat és a csirkemell szeleteket. Szórd meg a mentával, spriccelj rá még egy kevés olívaolajat, és tálald a brokkolival.