Az uborkán túl is van kovászos savanyúság – Kovászolt paprika és paradicsom recept

Vásárolj be befőttesüvegből, mert még több zöldséget kovászolunk!

Ha a savanyúságok között a kovászos uborka a nagy kedvenced, érdemes tenned egy próbát más zöldségekkel is! A kovászolt íz természetesen itt is dominál, mint az uborka esetében, mégis egy egészen új, különleges ízélményben lehet részed, ha ezúttal az uborka helyett paprikát és paradicsomot hagysz magára pár napra pihenni a kenyérszelet alatt.

Hozzávalók:

A mennyiség attól függ, milyen arányban szeretnéd elrakni a paprikát és a paradicsomot, sőt a paprika akár teljes egészében elhagyható.

Érett, kemény húsú közepes nagyságú piros paradicsom
Édes fehér paprika
Zöld erős paprika (persze, csak ha szereted az erőset)
Egy csokor kapor
Kb. fél evőkanál szemes feketebors
Kb. fél evőkanál köménymag (ízlés szerint)
1 liter víz
1 evőkanál só
1 szelet kovászos kenyér
1 kávéskanál Na-benzoát
5 literes befőttesüveg

Elkészítés:

Mosd ki és forrázd a befőttesüveget. A paprikákat és a paradicsomokat mosd le jó alaposan váltott vízben és kicsit szárítsd meg. A megtisztított üveg aljára helyezd el a megmosott csomag kapor felét és innentől jöhetnek a paradicsomok és a paprikák. Helyezd őket egymásra rétegezve, vigyázva arra, hogy a paradicsomok héja ne sérüljön meg. Ha már mindez benne van, szórd meg a tetejét a borssal és a köménymaggal. A kapor másik felét tedd a tetejére és óvatosan nyomkodd le vele kicsit a paradicsomokat és a paprikákat. A vizet keverd össze az egy evőkanál sóval (kicsit púpozottabb legyen) és töltsd fel vele az üveget. Tedd a tetejére a kenyeret, és takard le egy kistányérral. Meleg helyre kell állítani, és kb. két napra magára hagyni. Érdemes tenni alá egy tálat, hogy a forráskor kicsorgó lé nem folyjon szét. Ha befejezte a forrást, vedd le róla a kenyeret és szórj rá egy kávéskanál Na-benzoátot, majd zárd le és tárold hűvös helyen.