A paradicsom lehet a megoldás az egyre nagyobb problémát okozó D-vitamin hiányra

Felmérések igazolják, hogy világszerte egyre több ember szenved állandó D-vitamin hiánytól, amire a jelek szerint a tudomány most megoldást találhatott, méghozzá a paradicsom képében.

Mint köztudott, az emberi szervezet a napsugárzásban található ultraibolya fény segítségével képes előállítani az egészséges élethez szükséges D-vitamint. Elengedhetetlen azonban ezt a folyamatot megtámogatni a kellően változatos táplálkozással, de különösen a téli hónapokban a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztásával.

Világszinten azonban több mint egymilliárd ember rendszeresen nem jut elegendő D-vitaminhoz, amit régóta kiemelt problémaként kezel a tudomány, és úgy tűnik, hogy most végre megoldást is találtak rá a szakemberek.

A paradicsomban könnyen termelődik a D-vitamin előanyaga

A Nature Plants hasábjain közzétett legfrissebb kutatási anyag szerint ugyanis a paradicsom az egyik olyan növény a Földön, amelyben rendkívül könnyedén termelődik a 7-DHC vagy D3-provitamin, ami a D-vitamin egyik alapvető fontosságú előanyaga.

A felfedezést követően a kutatók kísérletezésbe fogtak, majd rádöbbentek arra, hogy némi génmódosítással a paradicsom állatmentes, mindemellett pedig kimagasló D-vitamin forrássá tehető, ezáltal napi egyetlen szem zöldség képes lenne biztosítani egy átlagember napi D3-vitamin szükségletének a 20 százalékát.

A génmódosított paradicsomban felhalmozódik a D-vitamin előanyaga

Ami a mostani felfedezésben jelentős áttörés, hogy a génmódosítás hatására sikerült elérni, hogy a D-vitamin előanyaga ne alakuljon át a termésben, hanem felhalmozódjon. Merthogy valamennyi zöldségben és gyümölcsben találhatunk ilyen nyomelemeket, csakhogy ezek a növekedés során átalakulnak.

A kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk a paradicsom génjeit, hogy az átalakító enzimek kikapcsolásával elérték a D3-provitamin felhalmozódását az átalakulás helyett, ami az UV-sugárzás hatására ráadásul olyan állapotba kerül, hogy az az emberi szervezet számára is felhasználhatóvá válik.

Noha a génmódosítás folyamatától sokan tartanak, a zöldség- és növényvilágban azonban évtizedeket felölelő nemesítési folyamatok helyettesíthetők a segítségével. Így sikerült elérni ilyen gyorsan a tudománynak, hogy a paradicsomból gyakorlatilag egy igazi D-vitamin koktélt készítsenek.

Természetesen a paradicsom önmagában is nagyon sok vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. A Hódkertész üvegházaiban érő paradicsom – akár frissen, akár feldolgozott formában fogyasztva – például rengeteg hasznos nyomelemet biztosít a szervezetünk számára, ami nagyon fontos lesz immunrendszerünk épségének megőrzéséhez.

Hamarosan indulnak a termesztési kísérletek

Noha brit és koreai kutatóknak egyaránt sikerült elérniük, hogy a génmódosítással a paradicsomot igazi vitaminbombává tegyék, azonban fontos kiemelni: mindezt csak laboratóriumi körülmények között tudták elérni.

Emiatt mindkét kutatócsoport néhány héten belül elkezdi az üvegházi termesztési kísérleteket, így először kerülnek génmódosított palánták olyan közegbe, mint a hagyományos paradicsom, ezáltal néhány hónap múlva újabb megfigyelések és eredmények várhatók a téma kapcsán.