Finn kutatók mutatták ki, hogy a paradicsomban megtalálható egyik vegyület az agyvérzés előfordulásának esélyét is lejjebb viheti.
Számos területen mutatták ki, hogy a paradicsom fogyasztása közvetlenül is kedvező hatással lehet az egészségünkre, így a bőrünk jóléte mellett jobb esélyt ad a férfiaknak, hogy elkerüljék a prosztatarákot, de például a légzésünk helyes működésének fenntartásában is segíthet. A kis piros zöldségek hasznainak listája viszont még itt sem ér véget, egy kutatásban azt is kimutatták, hogy a stroke kialakulásának is kisebb az esélye, ha valaki sok paradicsomot eszik.
Az erről szóló tanulmány még 2012-ben jelentették meg a Neurology című folyóiratban kutatók, akik többek között a Kelet-finnországi Egyetemen gyűjtöttek információkat és értékelték ki azokat. Egész pontosan ezerharmincegy férfin végeztek tesztet, akik a kutatás kezdetén a 46 és 55 év közötti korosztályba tartoztak, majd tizenkét évig figyelemmel kísérték az egészségügyi állapotuk alakulását. Arra voltak kíváncsiak, hogy a likopin nevű vegyület koncentrációja összefüggésben van-e a szélütés kockázatával, de a likopin-szint mellett vizsgálták azt is, mennyi A-és E-vitamin, illetve alfa-és béta-karotin található a vizsgálat alanyainak testében.
Az erős antioxidáns, a likopin amellett, hogy a daganatos betegségek kialakulását is közismerten segít megakadályozni, laboratóriumi tesztek alapján a gyulladásos folyamatokat is enyhíti, és a vérrögképződés kockázatát is csökkenti. Így logikus, hogy a kísérlet folyamán, miután likopinszintjük alapján négy csoportra osztották a vizsgált résztvevőket, a legkevesebb agyi érkatasztrófa (tizenegy alkalom) azoknál fordult elő, akiknél a legmagasabb likopin-szintet mérték, míg a legalacsonyabb negyedbe tartozó férfiak esetén huszonöt alkalommal jelentettek szélütést.
A kutatók a likopin koncentrációja mellett persze más, az egészséget befolyásoló tényezőket is igyekeztek figyelembe venni, ezekkel együtt is 55 százalékkal kisebb volt az agyvérzés kockázata azoknál, akik több likopinnal rendelkeznek.
A paradicsom nem az egyetlen olyan termés, ami gazdag a likopinban, az erős piros szín a bőséges jelenlétéről árulkodik a görögdinnyében, a paprikában, sőt, a papajában is. A két szezonális gyümölcshöz képest viszont a paradicsom és a paprika előnye, hogy egész évben bőségesen elérhetők. A tanulmány ugyan részletesebben nem tért ki a résztvevők étrendjére, de a bőséges paradicsom- és paprikafogyasztás, illetve a szélesebb értelemben vett nagyarányú zöldség- és gyümölcsbevitel biztosan kiemelkedően hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.