A lila paradicsom jelentős védelmet nyújt a rákkal szemben

Érdekes összefüggést sikerült megállapítani egy angol kutatásnak a paradicsom, azon belül is a lila paradicsom hatásait tekintve, hiszen kísérletek során bizonyították kimagasló rákellenes hatását.

Már korábban is bizonyítást nyert, hogy a paradicsom, de különösen az olyan frissen szedett és fogyasztott paradicsom, mint amilyen a Hódkertész üvegházaiban is terem, nagyszerű rákmegelőző hatással büszkélkedhet, azonban most egy egészen más érdekesség derült ki a zöldség lila változatáról.

Kísérletek igazolják a lila paradicsom rákmegelőző hatását

A norwichi John Innes Centrum speciális állatkíséretek során bizonyította be a fentieket, amiből kiderült, hogy a lila paradicsom fogyasztása sikeresen meghosszabbította a tesztekben résztvevő állatok életét.

Hogy egészen pontosak legyünk, a vizsgálatok során egy egészen ritka, mondhatni mutáns paradicsomot alkalmaztak a szakemberek, hiszen génmódosítás során a hagyományos zöldségbe a tátika génjeit ültették be, amitől az lilára színeződött.

Ez a színezőanyag az úgynevezett antocianin, amiről már korábban feltételezték, hogy segít a rák leküzdésében, nem mellesleg pedig nagy mennyiségben található a paradicsomban is, a génmódosításra a hatás felerősítése, hatékonyságának növelése érdekében volt szükség.

A speciális paradicsomot aztán olyan kísérleti egerekkel etették meg, akik daganatos betegségtől szenvedtek. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy a speciális lila paradicsommal etetett egyedek sokkal tovább életben maradtak, az erős antioxidáns hatás ugyanis gátolta a rákos sejtek által a testen belül elindított kóros folyamatokat.

A paradicsom fogyasztása lassította a rákos sejteket

Mint a kísérletekből kiderült, a felturbózott paradicsom közel 30 százalékkal képes volt meghosszabbítani a ráktól szenvedő rágcsálók életét azokhoz az egerekhez mérten, akik normál kosztot kaptak. Utóbbiak általánosságban 142 nap alatt pusztultak el, előbbiek azonban átlagosan 182 napig maradtak még életben.

Cathie Martin, a kutatás egyik vezetője szerint bár az általuk rögzített eredmények nagyon biztatók, ugyanakkor egy sor tesztre van még szükségük ahhoz, hogy ezek alapján célzott emberi kísérletek induljanak el, illetve különféle készítmények születhessenek.

Abban a szakértő is egyetértett, hogy a háttérben kimutatható hatás nagy valószínűséggel a zöldség antioxidáns hatásainak köszönhető, viszont az emberi kísérleteket addig nem lehet elkezdeni – még akkor sem, ha csupa természetes anyagot használtak fel hozzá –, amíg a háttérben meghúzódó hatásmechanizmusok nem kerülnek pontos feltárásra és leírásra.

A kutatáshoz hasznos adalékkal szolgált Volker Böhm gasztroenterológus is, aki elmondta, hogy a hagyományos paradicsomban az antocianin helyett inkább karotinoid antioxidánsokat találhatunk nagy mennyiségben, amelyek kiváló rákmegelőző hatásukról ismertek.

Lényeges tudni róluk azonban, hogy ez az alapanyag nem oldódik vízben, ezért érdemes lehet egészségmegőrzési célzattal mindig valamilyen hidegen sajtolt olajjal, például tökmagolajjal fogyasztani a paradicsomot a kívánt hatás elérésének érdekében.