Nem csak a fizikai egészségedre van jó hatással, ha a dietetikusok javaslatait betartjuk.
Az egészséges táplálkozás elvitathatatlan része a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, már biztos Te is kívülről fújod a rostok, vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatásait. Sőt, kedvenc gyümölcsödbe vagy zöldségedbe harapni már önmagában is jobb kedvre deríthet! De gondoltad volna, hogy a fizikai jó közérzet mellett a mentális egészségre is hatással van ez a fajta táplálkozás, és ennek tudományos alapja is van? Az Otagói Egyetem munkatársai (Új-Zélandon található ez a tudományos intézmény) által végzett kutatás ennek igyekezett utána járni.
Ha a mentális egészség szempontjából vizsgáljuk a rendszeres gyümölcs-és zöldségbevitelt, kiderül, hogy ezeknek a nyers állapotban való fogyasztása legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a fogyasztás mennyisége. A feldolgozatlan gyümölcsök és zöldségek sokkal jobban támogatják a kiegyensúlyozottabb lelki állapotot, mint a megsütött vagy főzött, tehát valamilyen módszerrel feldolgozott társaik. Ennek a jelenségnek a hátterében valószínűleg az állhat, hogy az ételek az elkészítés során sokat veszítenek tápanyag értékükből.
A kutatás 400 új-zélandi és amerikai fiatal felnőttet vizsgált. Egész pontosan a 18-25 évesek korosztályába tartoztak ezek az alanyok, ennek tagjai általában kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ezzel együtt nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen mentális zavarban.
A kutatók figyelembe vették, hogy az egyes résztvevők milyen arányban fogyasztanak nyers és feldolgozott növényi ételt, és hogy milyen állapotban van a mentális egészségük. Megvizsgálták az egyéb befolyásoló tényezőket, vagyis az életmódjukat, az étrendjüket, a fizikai állapotukat és a nemüket is.
Az összegyűjtött adatok alapján kiderült, hogy a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása olyan mentális zavarok kialakulásának esélyét csökkentheti, mint például a depresszió, és ezzel együtt növelheti a pszichológiai jólét mértékét. Összességében kijelenthető, hogy ez a diéta hozzáférhető, biztonságos, olcsó és hasznos eszköze lehet a lelki egészség javítására való törekvéseknek.
A kutatás alapján kiderült az is, hogy mely gyümölcsök és zöldségek voltak a leghatékonyabbak. A sárgarépa, a banán, az alma, a spenóthoz hasonló sötét leveles zöldségek, a saláta, a citrusfélék, a különböző bogyók, az uborka és a kivi bizonyultak a leghatékonyabb választásnak, ha a mentális egészségedet szeretnéd támogatni.