A helyes táplálkozás a vesekövet is segíthet elkerülni

Ha jól válogatod meg az élelmiszereidet, a vesekövek legfőbb összetevőjét is kordában tarthatod.

A vesekő kialakulásához több tényező is hozzájárulhat, ilyen a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a túlsúly. A genetikai hajlam is szerepet játszik, ha a szülőknél kialakult, gyermekeikben is megjelenhet majd. Ha pedig valaki már átesett ezen a problémán, sajnos 30-50 százalék esélye van arra, hogy újra megjelenjen a vesekő.

Mit tehetek?

A genetikai tényezőket nyilván nem lehet befolyásolni, de életmódváltással sokat tehetsz azért, hogy ne kelljen kihordanod a nagyi vesekövét! Fogyassz sok folyadékot, lehetőleg alacsony ásványianyag-tartalmú egyszerű vizet, hogy kb. 2,5 liternyi vizelet kiválasztódjon a szervezetből, ez segít átmosni a rendszert. A testmozgás megakadályozza a vizelet pangását, ezért ezt is érdemes rendszeresen beiktatni az életedbe. A változatos étkezés is nagyon fontos, és az alacsony sófogyasztásra is figyelni kell! Továbbá érdemes kerülnöd az olyan ételeket, amik sok oxálsavat tartalmaznak. Ez azért fontos, mert bár a vesekőnek több fajtája létezik, de a kalcium-oxalát az összes vesekő kb. 70-75 százalékáért felel, ennél a fajtánál a kalcium és az ételekből származó oxálsav alkotja a nem kívánt vesekövet.

Az oxalátszegény diéta alapjai

Az oxalátsav sokféle élelmiszerben, elsősorban növényi eredetűekben fordul elő. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy el kell felejtened a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, sőt, ez nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz és a változatos étrendhez, ami a vesekő megelőzésének szempontjából is fontos. Ha pedig arra törekednél hogy minden oxalátforrást kiiktass az étrendedből, az hiányos táplálkozáshoz vezetne, ami súlyos veszélyekkel járhat. Elég, ha a zöldségek és a gyümölcsök kiválasztásakor igyekszel a kisebb mennyiségű oxálsavat tartalmazó fajtákat előnyben részesíteni.

Közepes mennyiségben tartalmaz oxálsavat a paradicsom, az áfonya, a meggy, mangó, zeller, vagy a fehérrépa. Kifejezetten alacsony oxálsav tartalmú például az uborka, az alma, a barack, a cseresznye, a grapefruit, szőlő, dinnye, spárga, brokkoli, káposzta, karfiol, sütőtök, kukorica, saláta, hagyma, gomba, vagy a retek. Nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat a spenót, a sóska, rebarbara, cékla, eper, málna, ribizli, kivi, petrezselyemzöld, padlizsán, bab, lencse, zöldborsó, zöldbab, de sajnos a kakaópor, a csokoládé, a tea és a kávé is. A diófélék fogyasztását is érdemes mérsékelni, sőt az ezekből készült magtejek, magvajak is ugyanúgy magas oxálsav tartalommal bírnak.

Na és a kalcium? Nem abból lesz a vesekő?

Az orvos régebben valóban kalciumszegény diétát javasolt a vesekövesedésre hajlamos pácienseknek, ez a nézet azonban mára megdőlt. Alacsony kalciumbevitel esetén megnő a csontritkulás veszélye, sőt ennek hiányában az oxálsav felszívódása is jobb, tehát az ilyen étrend még elő is segítheti a vesekő kialakulását. A normál, napi 800-1000 milligramm (legfeljebb 1200 milligramm) kalciumot tartalmazó étrendet nyugodtan lehet követni annak is aki hajlamos a kövesedésre. Sőt, magas oxálsav tartalmú ételeket kalciumforrással együtt érdemes fogyasztani, mert így könnyebben ürül ki a szervezetből a vesék megterhelése nélkül.