A férfiak termékenységét is előnyösen befolyásolja a paradicsom

Újabb előnyös tulajdonságra derült fény a paradicsom kapcsán, így a rákmegelőző hatás mellett most már tudományos kutatások igazolják, hogy a népszerű és ízletes zöldség nagyon jó hatást gyakorol a férfiak termékenységére is.

Egészen pontosan a paradicsomban nagy mennyiségben megtalálható likopinról derült ki, hogy pozitív hatást gyakorol a hímivarsejtek minőségére, azon belül is leginkább mozgásukra, ami javíthatja a férfiak termékenységét, ezzel kizárva a meddőség egyik problematikáját.

Nyilvánvalóan ahhoz, hogy a likopin hatása érezhető legyen, nagyon sok olyan friss paradicsomot kell elfogyasztanunk, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is terem, de a zöldség rendszeres fogyasztása most már bizonyítottan előnyös hatást gyakorol a spermiumokra.

Akár 70 százalékkal is növelheti a spermiumszámot a paradicsom

Az ohiói Cleveland Klinika több éven át tartó kutatásából derült fény arra, hogy a paradicsom kérdéses összetevője nagyon jó hatást gyakorol a sperma minőségére, ezáltal ideális esetben akár 70 százalékkal is megemelheti a spermiumszámot.

Ezen felül javítja a spermiumok mozgásának sebességét, sőt a hibás ivarsejtek mértékét egyaránt, aminek jóvoltából rengeteg párnál segítheti elő a foganást abban az esetben, ha korábban gondok voltak a teherbe eséssel.

Ez azért különösen jelentős probléma, mert a statisztikák szerint manapság minden hatodik pár szenved kisebb-nagyobb mértékben a meddőségtől, és a legkisebb új felfedezés is sokat segíthet abban, hogy ez az állapot normalizálódjon.

Miután a kutatók felfedezték a likopin kérdéses hatását, egy éven keresztül egy kísérleti szakasz következett, és a gyakorlat azt mutatta, hogy a napi rendszerességgel-, nagy dózisban adagolt likopin képes volt segíteni több olyan párnak is, akiknek gondjuk akadt természetes módon a teherbe eséssel.

A meddőség nem csak női probléma

Karen Veness, a Brit Meddőségi Hálózat sajtószóvivője a kutatásra reflektálva kiemelte, hogy már az első hírek óta izgatottan követik az ohiói kísérleteket, és a jövőben segítenek is abban, hogy pontosabb, átfogóbb eredmények szülessenek, hiszen a nemzési problémák egyre több párt érintenek negatívan.

A közvéleménnyel ellentétben ráadásul a meddőség közel sem tekinthető kizárólag a nők problémájának, még ha rengetegen is vélekednek így erről. Rengeteg esetben a férfiaknál, a spremiumok minőségével és mennyiségével van gond.

A Cleveland Klinika munkatársai egyébiránt a kísérletek és megfigyelések mellett tucatnyi korábbi tanulmányt elemeztek a világ számos pontjáról, melyek a likopin hatásait vizsgálták, és közülük mindegyik arra utalt, hogy a paradicsom összetevője nagyon előnyös hatást gyakorol a férfiak spermájára.

További jó hír, hogy a kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy miután a likopin képes mérsékelni az ondó termeléséért felelős prosztata megbetegedésének valószínűségét, ezért segítségével még a porsztatarák kialakulásának a kockázata is mérsékelhető lehet.